Familiebedrijf: Mustang Rijwielfabriek

Het zal in 1909 of misschien begin 1910 zijn geweest, dat de 31-jarige Harm de Geeter tegen zijn jongere broer zei: “Tiem, vanaf nu doen we het anders. We werken ontzettend hard, en alleen onze bazen worden er beter van. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. We moesten maar voor ons zelf gaan beginnen.” Misschien was het ook wel de 23-jarige Tiem die tegen Harm zei: “De laatste jaren zijn hier in Assen heel wat bedrijven opgericht. Die lopen als een trein. Jij en ik, we zijn allebei handig met metaal. Vernikkelen, verkoperen, fietsen opknappen, dat soort dingen. Als we snel zijn, zijn we de eersten met zo’n firma!” We weten het niet precies, maar zo zal het ongeveer zijn gegaan. Het was het begin van de Mustang rijwielfabriek, die bijna 75 jaar zou bestaan.

Op 11 juni 1910 kochten Harm en Tiem een perceel tuingrond aan de Boukengang (de tegenwoordige Prins Hendrikstraat) in Assen. Het stuk grond was 3,7 are en kostte de heren 800 gulden. De bouw moet razendsnel zijn gegaan. Al op 10 oktober van datzelfde jaar openden Tiem en Harm hun nikkelfabriek. Ze noemden hun bedrijf ‘de eerste Assense Nikkelfabriek’, maar ook wel ‘Firma Gebroeders De Geeter’. In de fabriek konden ze metaalwaren vernikkelen, verkoperen, moffelen, lakken en emailleren. Fietsen, fietsonderdelen maar ook voor bijvoorbeeld kachels draaiden ze hun hand niet om.

Op deze foto (waarschijnlijk tussen 1912 en 1917 gemaakt) ziet u het fabriekje aan de Boukengang met de medewerkers. De 4e man van links is Tiem, de 6e is Harm.

De geschiedenis van de fabriek en de fietsen staat uitgebreid beschreven op www.mustangrijwielen.nl.