Familienaam De Geeter

De familienaam De Geeter vindt zijn oorsprong in Vlaanderen. In België komt de naam dan ook vaker voor dan in Nederland. In Nederland wonen momenteel zo’n 45 mensen met de naam De Geeter.

Eugenius Vroonen schrijft in zijn ‘Noms de famille de Belgique’ (deel 1 en 2) dat de familienaam De Geeter een Romaanse vadersnaam is. Dit zijn namen die verwijzen naar veehouders, zoals levacher (koeienhouder) en porches (varkenshouder). Zo zijn er in het Frans familienamen zoals Chevrier, Schevriert, Chevry, Cabrier en Cabry.

De naam De Geeter verwijst naar geitenhouder.

Varianten op de naam zijn De Geetere, De Geyter, Degeytere, De Giettere, de Geijder en De Gijter. Zoals in de stamboom te zien is, komen in het verleden verschillende varianten soms zelfs binnen één gezin voor. De meest voor de hand liggende verklaring is dat in die tijd veel mensen analfabeet zijn. Dit zien we ook bij onze oudst bekende voorouder: NN de Giettere. NN betekent: voornaam onbekend. Ook zijn geboortedatum weten we niet. Zijn kinderen, geboren in België tussen 1690 en 1700, heten de Geijder, de Geeter en de Giettere.

Ook al is deze meneer De Giettere onze oudst bekende voorvader, we komen de naam De Geeter al eerder tegen. De oudste vermelding is van Sara de Geeter, die in 1646 in Rotterdam een dochter liet dopen. We hebben echter nog niet kunnen ontdekken of zij, en diverse anderen, tot onze tak van de familie behoort. Lees hierover meer in het artikel Allemaal familie?

(met dank aan neef Henk de Geeter uit Schoonoord)